Blodtrycksmätare

Med Clearblue Blodtrycksmätare kan du enkelt mäta dit blodtryck och får ett snabbt och precist resultat. Genom att regelbundet mäta blocktrycket får du enkelt en tydlig överblick över din häsla, och genom att ha din egna mätare slipper du besöka din läkare allt för ofta.

Varför högt blodtryck?

Det finns många anledningar till varför man kan ha högt blodtryck, för en del höjs blodtrycket med åldern men det kan också finnas andra orsaker som övervikt, graviditet eller ett tecken på sjukdom.

Högt blodtryck kan dock även uppstå utan någon särskild anledning och det kan vara bra att ha uppsikt över eventuella förändringar i sitt blodtryck. Ofta ger högt blodtryck inga särskilda symptom och då kan det vara skönt att på egen hand enkelt hålla koll på sitt blodtryck i lugn och ro hemma för att slippa eventuell oro och för att inte behöva boka in en läkartid för att mäta det.

Vad ska jag tänka på vid köp av en blodtrycksmätare?

Är du motiverad nog för att använda och ta blodtryck på egen hand?
När du bestämt dig för att köpa en så finns det ett par olika saker att fundera över.

Det finns mätare som du använder på handleden. Dessa är oftast små och smidiga för den som reser, men det kan problem med att armen måste hållas i samma höjd som hjärtat vid mätning.

Det finns också mätare som används på överarmen tillsammans med en tillhörande monitor, som är kopplad till manschetten du har kring armen. Du fäster manschetten på överarmen, placerar armen på ett bord med handflatan uppåt och gör ett enkelt knapptryck på monitorn, som då pumpas upp av sig själv och inom ett par sekunder så har du ett resultat på skärmen.

Kan vara bra att veta…

När testet skall göras rekommenderas det att inte röka, dricka kaffe eller anstränga sig kraftigt halvtimmen innan du ska mäta ditt blodtryck, och du rekomenderas att sitta ner och vila i fem minuter inna du gör själva mätningen.

Det är viktigt att man kommer ihåg att din egna blodtrycksmätning inte är en diagnos eller behandling, utan endast en kontroll av hälsoläget. Mätvärden skall alltid diskuteras med din läkare.
Pulsmätningen är inte lämplig för mätning av pacemakers.

Hur avläser jag mätningen?

Mätningen är uppdelad i systoliskt och diastoliskt blodtryck, det förstnämnda är alltid den högsta siffran eftersom att det mäts när hjärtat pumpar eller matar ut blod medan diasystoliskt mäter trycket när hjärtat vilar. Riktlinjer att följa är att inte överstiga 140/90, om så är fallet skall läkare kontaktas.