Är du gravid och har fläckblödning?

I utgångspunkten kan det finnas flera olika orsaker till att man får fläckblödningar. Många kvinnor upplever fenomenet, och många blir nervösa eller oroliga, särskilt om de tidigare har använt hormonbaserade preventivmedel där menstruationen som regel kommer ganska precist. Oftast är orsaken till fläckblödningen ganska harmlös, men i vissa tillfällen kan det vara nödvändigt att konsultera läkare. Om du blir orolig är det generellt en god idé att bli undersökt av läkare/barnmorska. Många gånger finns det helt enkelt ingen förklaring till fläckblödningen.

Är du gravid och har fläckblödning?

De flesta tillfällen av fläckblödning uppstår i förbindelse med graviditet. Orsaken är oftast ofarlig, men du bör ändå alltid uppsöka läkare/barnmorska om du skulle få fläckblödningar under din graviditet.  Orsaken kan nämligen också dessvärre vara av alvarligare karaktär, och det är därför viktigt att bli undersökt, och säkra att bebisen i magen har det bra. Ca. 20% av alla gravida upplever fläckblödningar i början av sin graviditet.

Babyplan Ultraljudsmonitor för hemmabruk. Köp den här

Babyplan Ultraljudsmonitor för hemmabruk. Köp den här

Orsaker till fläckblödning under graviditet:

  • Fläckblödningen kan vara tecken på graviditet i et tidigt skede. Ofta förekommer det en mindre fläckblödning i den tiden då du normalt skulle ha haft menstruation. 
  • Om du t.ex. har fått en GU(gynekologisk undersökning) hos läkare/barnmorska, kan det ofta uppstå en mindre fläckblödning efteråt. 
  • Det kan dessvärre också vara ett tecken på en begynnande abort. Hos hälften av de kvinnor som under graviditeten upplever fläckblödning, kommer orsaken att vara att kroppen är i gång med att abortera. Om blödningen orsakas av abort, så är det ofta förenat med smärtor i underlivet.
  • Om du upplever kraftiga smärtor samtidigt, kan det också vara ett tecken på graviditet utanför livmodern. Om du misstänker detta bör du omgående uppsöka läkare.
  • Ofta är fläckblödning också ett tecken på infektion i kroppen. Många gravida får t.ex. urinvägsinfektion
  • Senare i graviditetens gång kan det vara tecken på att moderkakan lossnar.  
  • Slutligen kan det också vara en varning om den förestående förlossningen. Om du inte är tillräckligt långt gången i graviditeten, kan det vara ett tecken på en för tidig förlossning.

Kontakta din läkare om du får fläckblödningar när du är gravid

Även om det, som tidigare nämnts, oftast inte finns någon synlig orsak till din fläckblödning, så är det mycket viktigt att läkare kontaktas. Inte minst så att du själv får ro i sinnet igen och kan njuta av din graviditet.