Konstiga matvanor och graviditet

Även om du kanske inte har ett stort behov av att äta inlagd gurka och glass, så kan många kvinnor ha konstiga matvanor när de är gravida. Detta kan förekomma under hela din graviditet. Givetvis kan det även vara på grund av andra orsaker, som t.ex dålig kost, brist på ett visst näringsämne, stress, depression eller kommande menstruation.

Många anser att det endast är en skröna att gravida skulle ha behov för speciella matvaror , men lika många (gravida) bekräftar att det ligger något i det.

De ändrade matvanorna kan också visa sig efter graviditeten, både för de som ammar och de som inte ammar. Det att hormonbalansen har varit så påverkad av en graviditet sätter sina spår – även på smaklökarna.

Faktiskt så vet man inte varför vissa gravida äter konstiga saker under sin graviditet. Men det tyder på att kroppen ber om något som den fattas. Det kan vara salt (som i inlagd gurka eller chips), C-vitamin (som finns i de flesta frukter) eller protein (som när man är sugen på rött kött eller bönor och linser).

Så länge du inte endast lever på godis, socker och chokladmjölk, finns det ingen anledning till oro. Men varken felaktiga, för få eller för många kalorier är av godo. Djurförsök tyder nämligen på att ens behov för ohälsosamma kalorier (hamburgare, pommes frittes, godis mm) förs vidare från mor till barn, så håll igen på det osunda!