Tankar om graviditet

Det är ganska normalt att man får en viss nervositet eller att tankarna går i spinn när man börjar planlägga en graviditet. För tänk om jag nu inte blir gravid så lätt? Eller tänk om något går fel under min graviditet? Sådana tankar har långt de flesta kvinnor mer eller mindre kämpat med. Vissa experter menar att dessa tankar uppstår i förbindelse med det enorma ansvar som följer när man blir förälder och är därför ett led i den mentala förberedelsen för att bli klar.

Babyplan Ultraljudsmonitor för hemmabruk. Köp den här

Babyplan Ultraljudsmonitor för hemmabruk. Köp den här

Rädslan för att mista under Graviditet

Rädslan för att det ska hända något med fostret i magen finns hos många gravida kvinnor. Orsaken till det är bl.a. att kvinnorna tidigt börjar föreställa sig hur livet med ett litet barn blir. Snabbt börjar man planera en massa praktiska saker, som att köpa babyutrustning, kläder m m. Därför blir rädslan för att förlora barnet större ju mer verkligt det blir. Även om det är helt normalt med sådana tankar, så är det viktigt att försöka slå dem från sig så gott man kan, så att de inte blir för dominerande. För många hjälper det att se fostret vid en ultraljudsundersökning (sker normalt i vecka 17-20 av graviditeten) då man ser med egna ögon att fostret har det bra. Rädslan minskar också ofta när man börjar känna rörelser, som ger kontinuerligt bevis för att allt är ok.

Tankar om livet som mor under Graviditet

Precis som rädslan för att mista under graviditeten, följer också tankarna om hur livet som förälder blir. De flesta har föreställt sig denna nya tillvaro under en längre tid, och har en tydlig föreställning om hur det blir. Det är naturligt att man börjar fundera på vilken typ av förälder man vill vara för sitt barn och hur man vill uppfostra, och många tänker tillbaka på sin egen uppfostring. Det är bra att göra dessa föreställningar, men man bör alltid vara medveten om att alla barn är olika, och man kan därför aldrig veta hur det blir i praktiken.

Oavsett så finns det en massa känslor förenade med det att bli förälder. Även om det kan finnas rädsla och nervositet osv. så är det fortfarande något av det största och vackraste som man kan tänka sig. Lycka till med ”de två strecken” och din graviditet.