Tecken på graviditet

En graviditet är alltid individuell och det finns aldrig två som är lika. Det finns dock en rad olika symtom som många kvinnor upplever som tecken på graviditet.

De första Tecknen på graviditet

Redan innan du kan testa positivt på en graviditetstest finns det en rad olika symtom som kan indikera att du är gravid. Det allra första tecknet på graviditeten är för många att menstruationen uteblir. Vissa får dock andra graviditetssymtom innan dess, och då kommer inte den uteblivna menstruationen som en överraskning. De andra tecknen, som kan uppstå ganska tidigt är bl.a. ökad kissnödighet, ömma och känsligare bröst, konstiga och atypiska cravings/sug efter speciell mat och dryck, samt illamående/kräkningar.

Testa så tidigt som möjligt! Köp graviditetstest här

Testa så tidigt som möjligt! Köp graviditetstest här

Senare Tecken på graviditet

När du har blivit helt säker på att du är gravid, och har fått det bekräftat av en graviditetstest och eventuellt ett besök hos barnmorskan, dyker det säkert upp fler tecken som tydliggör din graviditet för dig. Alla gravida har t.ex. förvärkar, som är sammandragningar i underlivet. Vissa märker inte alls av det, medan andra är mycket plågade under delar av graviditeten. Mellan 16:e och 20:e graviditetsveckan kommer du att känna de första fosterrörelserna (om det är första gången som du är gravid). Du kommer att bli erbjuden en ultraljudsundersökning normalt någon gång mellan vecka 18 och 20, och då får du med säkerhet svar på om du är gravid. När du börjar med besöken hos barnmorska kommer hen också att lyssna efter hjärtljud. Ett annat tecken är givetvis att magen börjar växa. Om du har varit gravid tidigare växer den ofta till snabbare än vad den gjorde under första graviditeten.

De sista Tecknen på graviditet – förlossning

Du är antagligen inte längre i tvivel om att vara gravid när du närmar dig födseln av ditt barn. Fram till denna dag har du säkert blivit tydligt gravid när man ser dig, och du märker tydliga rörelser från barnet. Du börjar kanske sova sämre under natten på grund av att barnet nu har blivit så stort att den trycker på. Det kan också vara att dina förvärkar börjar tillta i styrka och antal, och varslar om den förestående förlossningen. Många kvinnor upplever dessutom småblödningar och en slempropp som tecken på förlossning.

Slutligen, om ditt vatten går och/eller du får värkar, så finns det ingen tvekan längre om att du snart inte längre är gravid, utan MAMMA!