Graviditetstecken

De första graviditetstecknen

Är du i gång med att försöka bli gravid, och har passerat de två första veckorna efter senaste menstruationens första dag? Då går du säkert nu och försöker lägga märke till små inledande graviditetstecken. Önskan om att bli gravid kan ibland vara så stort, att vi inbillar oss små graviditetstecken, men i verkligheten finns det inga. Var därför uppmärksam på din kropp och försök lyssna till dens eventuella graviditetstecken, och inte dina egna önskningar om graviditetstecken.

Några vanliga graviditetstecken är:

Har du passerat de två första veckorna av graviditetens totala 40 veckor, försöker du säkert redan känna efter om du kan märka några första svaga graviditetstecken. Med för de flesta går det dock ytterligare en tid innan man märker några tecken på graviditet. Det första lilla graviditetstecknet kan vara en svag blödning som sker när det befruktade ägget fäster sig i livmoderväggen.

Efter detta graviditetstecken kan du redan två veckor efter befruktning kanske bli varse om ett eller annat graviditetstecken, genom att färgen på dina bröstvårtor blir mörkare, och många kvinnor får spända och ömmande bröst – vilket också är ett graviditetstecken.

Illamående på morgonen som tecken på graviditet

Ett annat, mycket välkänt och omtalat graviditetstecken, ofta använt i film, är det s.k. morgonillamåendet. Detta graviditetstecken behöver, trots sitt öknamn, inte endast förekomma på morgonen, men kan uppstå på alla tider av dygnet. Andra graviditetstecken, som kan variera från kvinna till kvinna, och som kan uppstå på olika tidpunkter av graviditeten, är trötthet, utflöde, andfåddhet och ökat kissnödighet.

Känner du av graviditetstecken – så ta en graviditetstest

Har du känt ordentligt efter i din kropp, och tycker dig märka dess första graviditetstecken, är det enda sättet att få svar, att ta en test. Om du försöker bli gravid, och det har gått två veckor efter din senaste menstruations första dag, behöver du givetvis inte heller vänta med att testa tills du märker av graviditetstecken. Men om du upplever ett eller flera av de här ovan nämnda graviditetstecknen, är du kanske gravid.

För att få ett klart svar kan du gå till din barnmorska/läkare och lämna ett urinprov eller få tagit ett blodprov. Båda testerna ger ett graviditetstecken genom att registrera en förhöjd nivå av hormonet hCG, som börjar produceras av det befruktade ägget, ibland redan fyra dagar efter befruktning har skett. Detta graviditetstecken kan tidigast mätas i blodet, och därefter i urinen. Om du föredrar att ta en hemmatest först, kan du också här på sidan köpa graviditetstester, där du oavsett graviditetstecken eller ej, kan få svar på din möjliga misstanke om graviditet därhemma i lugn och ro.