Vad är ett munskydd för engångsbruk?

Ett munskydd för engångsbruk är gjort för att skydda bäraren mot bakterier. De flesta är gjorda med 3-lagers skydd, och det är också dem som är mest effektiva. De kan också hjälpa dig att inte smitta andra om du är sjuk. Att bära ett munskydd ser till att du inte sprider bakteriedroppar från din näsa eller mun när du hostar eller nyser. Du skyddar därför inte bara dig själv mot att få sjukdomen, utan också din familj och dina närmaste.

Du ska vara påpasslig när du använder munskydd

Ett munskydd för engångsbruk är inte avsett att användas flera gånger. Så snart det har blivit fuktigt, eller att du har gått med det i mer än 3 timmar, så bör det slängas. Du kan också byta ut det mot ett nytt om du behöver det. Det är viktigt att du inte rör vid framsidan av munskyddet när du har det på dig.

Du bör också undvika aktiviteter där du måste ta bort munskyddet, som t.ex. äta och dricka. Du behöver inte ta av dig munskyddet när du pratar med någon. Om de har viruset så har de lättare att smitta dig, och du minskar syftet med munskyddet. Varje gång du tar av dig munskyddet, eller rör vid det, så ökar möjligheten att det blir infekterat med viruset. Det finns också en risk att du vänder det på fel håll när du tar det på igen. Det kan medföra att du blir sjuk av det som skulle vara med till att skydda dig.

Det att använda munskydd ger dig större trygghet i samhället, men du bör vara påpasslig, så att du inte slutar följa de förhållningsregler som finns. Även om du går med munskydd ska du fortfarande hålla avstånd, och komma ihåg att tvätta händerna. Ditt munskydd är mest effektivt när du använder det tillsammans med Folkhälsomyndighetens råd.

 Du kan köpa ditt munskydd här